BÖLCSŐDÉNKRŐL RÖVIDEN

CENTI BÖLCSŐDE /122 férőhely/

Bölcsődénk Budapest XVI. kerületében, a Centenáriumi lakótelepen, 1984-ben épült. Jelenleg 122 férőhellyel, 4 gondozási egységgel működik. Az épület járműforgalom elől elzárt, nyugodt, csendes környéken, zöldövezetben – két sétány által közre fogott területen található. A lakótelepi családokon kívül közkedvelt még a Rákosszentmihályi, Mátyásföldi, Sashalmi és Cinkotai lakosok számára is. A bölcsőde szomszédságában helyezkedik el az óvoda. A kisgyermekek testvérei közül sokan ebbe az intézménybe járnak, illetve a pár perc sétára található általános iskolában tanulnak. Ezért is ideális a fiatal családok számára a bölcsődénk elhelyezkedése.

A csoportszobák és a gondozási egységek a pedagógiai és egészségügyi szempontok alapján vannak kialakítva, berendezve. A szobák tágasak, világosak, kényelmesen elférnek a 12 – 14 fős gyermekcsoportok. A kisgyermeknevelők saját kezűleg díszítik az évszaknak, ünnepeknek megfelelően a helységeket. A gyermekek gondozását váltott műszakban 2 – 2 szakképzett kisgyermeknevelő látja el.

A gyermekek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében fontosnak tartjuk az állandóságot. Minden gyermeknek van saját kisgyermeknevelője, aki a gyermek bölcsődei élete alatt állandó. Ő az a személy, aki az anyától megtanulja a gyermek otthoni szokásait, a vele kapcsolatos fontosabb teendőket. A nap nagy részében ő gondozza, eteti, öltözteti, lefekteti, a gyermeket. A kisgyermeknevelő nem pótolja, hanem helyettesíti az anyát. Ismeri és tiszteletben tartja a gyermekek egyéniségét. Tudja, hogy melyik gyermek hogyan szeret aludni, mivel játszik legszívesebben… Bátorít, buzdít, jutalmaz, megdicséri, ha sikerül valami. Segít, ha kell megigazítani, kigombolni a nadrágot, szétszedni az összeragadt lego – kockákat, segítséget ad a konfliktus helyzetek megoldásában. Engedi az önálló próbálkozásokat, de megértő és segítő, ha a gyermeknek nincs hozzá kedve. Beszélget és játszik, sok-sok dalt ismer, énekel, mondókát mond, úgy hogy nem erőlteti a részvételt. Szívesen nézegeti a gyerekekkel a képeskönyvet, mesél nekik. A csoportban olyan szabályokat igyekszik kialakítani, amelyek érthetőek, elfogadhatóak, és betarthatóak. A gyermekek választhatnak játékot és játszótársat. A bölcsődei nevelésben nagyon fontos a személyre szóló bánásmód: a gyermek egyéni sajátosságaihoz, igényeihez fejlettségéhez igazodó nevelés és gondozás. A személyi állandóság mellett szükséges feltétel a tárgyi állandóság, a tárgyi feltételek a gyermek egészséges személyiségfejlődéséhez. Ha megvalósul a személyi és tárgyi állandóság, az a védettség, biztonság érzését erősíti meg a kisgyermekben, hiszen felfedezi, megismeri, megtanulja a tárgyak funkcióját, használatukat. Ha a gyermek kiismeri környezetét, biztonságban érzi magát.

Minden tevékenységhez találhatóak játékok a csoportszobában, – manipuláló, konstruáló, szerepjátékok. A nyitott polcokon, elérhető helyen vannak babák, plüssállatok, kosarak, fa sínpályák, vonatok, kis autók, duplo lego. A gyermekek számára is elérhető helyen választható mesekönyvek és leporellók, hangszerek, kirakók, üreges játékok, pohársorok és formakarikák is találhatóak. Szerepjátékok kellékei állnak rendelkezésükre: vasalók, telefonok, a babakonyhában főzőedények, poharak, tányérok. A babaágyon különböző méretű babákat, a kosárban babaruhákat, takarókat, párnákat és plédeket találnak a gyerekek. A nagymozgást igénylő játékeszközeink közé tartoznak az ugráló csacsik, az alagút, a trambulin, mérleghinta, motorok és csúszdák.
Az szabad levegőn való tartózkodást parkosított és műfűvel fedett udvarrészek biztosítják az év minden szakában. A beépített játékok, házikók, pancsolók és homokozók változatos játéktevékenységre adnak lehetőséget. A bölcsőde udvarát szegélyező hatalmas lombú fák, nyáron is kellemes árnyékot borítanak az udvarokra, hűvössé téve azt a kicsiknek a játékra. Az autók, homokozó eszközök, mérleghinták, csúszdák, kis asztal, székekkel különféle elfoglaltságokat biztosítanak.